Hoe snel werkt een vitamine pil?

Veel mensen gebruiken een vitamine pil, maar even zoveel mensen weten eigenlijk niet eens hoe snel een vitamine pil werkt. Merk je binnen een dag effect, of gaan er weken van vitamines slikken overheen? Geen makkelijke vraag eigenlijk en daarom gingen we op onderzoek uit alvorens je bij een vitamine webshop gaat bestellen.

Vitamines op biologisch niveau

Op biologisch niveau werken vitamines supersnel want binnen enkele uren heeft je lichaam de stoffen uit een vitaminepil al opgenomen. Ook vitamines die zorgen voor de aanmaak van hormonen gaan razendsnel te werk. Maaar of die pil echt snel werkt hangt van veel factoren af.

Vloeibare vitamines

Het lichaam neemt bijvoorbeeld sneller vloeibare vitamines op dan vitaminen in een pil. Dat komt omdat je lichaam niet eerst het omhulsul van de pil zelf hoeft op te lossen. Ook maakt het een groot verschil of jouw supplement vetoplosbaar is, want vetoplosbare vitaminen, zoals A, D, E en K, haalt het lichaam uit bepaalde vetten in voeding en supplementen.

Levensstijl heeft ook effect!

Maar ook de levensstijl van een vitaminepil gebruiker heeft invloed. Wanneer je veel rookt of veel alcohol drinkt duurt het langer voordat je effect hebt van een vitamine supplement.

Vitaminen supplementen bij mensen met overgewicht

Ook zal bij mensen met overgewicht het langer duren voordat de vitamines en supplementen een verschil gaan maken. Ook speelt mee hoelang je supplementen begonnen bent. Als je net begint kan het langer duren dat je op je gewenste vitamine niveau zit.

Hoe snel merk je effect van vitamine pillen?

De meeste mensen merken binnen zo’n 3 maanden effect van hun vitamine pillen. Wanneer je dan nog geen effect merkt kan het verstandig zijn om een bloedtest bij de dokter af te nemen. Sowieso is het beste advies om een afspraak te maken met een huisarts als je ergens klachten over ervaart.