Zorgen over inflatie maar toch een lagere goudprijs, hoe kan dat?

Het is je vast niet ontgaan dat er wereldwijd op economisch gebied een hoop aan het gebeuren is. In alle ontwikkelde economieën zijn overheden de economie aan het ‘stimuleren’.

Dat kan in de vorm van leningen zijn aan bedrijven, of door directe betalingen aan particulieren. De geldprinters van de centrale banken zoals de Federal Reserve of de ECB draaien hierdoor overuren. Het grootste gedeelte van dit geld moet namelijk gecreëerd worden. Dit nieuw gecreëerd geld wordt vervolgens via de overheden gedistribueerd naar bedrijven en direct naar particulieren.

De angst voor inflatie neemt toe

Jarenlang was er amper inflatie volgens de cijfers van de overheid. In de berekeningen van de overheid worden zaken zoals koopwoningen, aandelen etc. buiten beschouwing gelaten. Als je een huis wilt aanschaffen, dan is er wel degelijk inflatie. Toch zien overheden dit anders en de officiële cijfers lieten -ondanks de toch al grote geldcreatie van de afgelopen jaren- nauwelijks inflatie zien. Doordat er in het afgelopen jaar zoveel geld is gecreëerd zijn beleggers nu toch bang dat er inflatie aan zit te komen.

Doordat er minder mogelijkheden zijn om geld uit te geven, lijkt het nu nog mee te vallen. Maar als straks alles weer open gaat, zijn er veel meer Euro’s en Dollars in omloop in de economie die dezelfde hoeveelheid producten en diensten kunnen kopen. Het ligt dan ook voor de hand dat de inflatie zal gaan toenemen. Producten en diensten zullen dus een hogere prijs gaan krijgen. Of het echt zo is moet natuurlijk nog blijken, de angst is er in ieder geval onder beleggers.

Hoe zit het met de goudprijs?

Historisch gezien is goud altijd een goede ‘store of value’ geweest. In economisch onzekere tijden en in tijden van inflatie, zag je vrijwel altijd een sterk stijgende goudprijs. Beleggers kiezen voor de zekerheid die goud te bieden heeft. Het blijft namelijk zijn koopkracht behouden in dergelijke economische tijden. Je zou dus verwachten dat de prijs van goud op dit moment skyhigh was, toch is dit niet het geval. Hoe kan dat?

Augustus vorig jaar zagen we een all time high voor de goudprijs. Sindsdien is de prijs weer wat aan het inzakken. Het zou ermee te maken kunnen hebben dat beleggers even afwachten of inflatie daadwerkelijk om de hoek zal gaan komen kijken, of dat het toch mee zal gaan vallen. Er zijn ook argumenten die zich op het vlak van technische analyse bevinden. Goud en aandelen worden vaak verhandeld door beleggers die naar de goudprijs grafiek kijken. Zo zijn er uptrends en downtrends. Momenteel zitten we in een downtrend en als deze omslaat naar een uptrend, zou de prijs ook weer snel hoger kunnen worden. Het blijft in ieder geval afwachten waar de goudprijs aan het einde van het jaar zal staan en of inflatie daadwerkelijk een probleem gaat worden.

Tags: